Party.nl Helium Guide

Met helium omhoog!

Heliumballonnen zijn al lang niet meer alleen een trend! Trouwfeest, Kinderverjaardag, Tuinfeest, Geslaagd feest - vergelijkbaar met hoe hoog ze vliegen, kunnen heliumballonnen worden gebruikt voor diverse toepassingen. Wist je dat het woord “helium” afkomstig is van het oude Griekse woord “hélios” - in het Nederlands “zon”? Dat past toch echt perfect?! Met een helium gevulde ballon komen we tenslotte al heel dicht bij de zon. En daar ligt waarschijnlijk de bron van hun fascinatie. Voor het algemeen trekken ballonnen ieders aandacht, ook omdat er een bijna oneindige keuze aan vormen en kleuren is - de ene nog mooier, opvallender of ongebruikelijker dan de andere.

Maar hoe werkt het eigenlijk dat ballonnen permanent in de lucht zweven? Waar moet ik rekening mee houden en wat is helium eigenlijk? Wij beantwoorden jouw vragen!

Wat is helium eigenlijk?

Op welke gevarenwaarschuwingen en veiligheidsmaatregelen moet ik letten?

Welke ballons kan ik met helium vullen?

Hoe veel helium heb ik nodig voor hoeveel ballonnen?

Hoe komt het helium in mijn ballon?

Hoe lang blijft mijn ballon zweven met helium?

Waar moet ik op letten als ik een ballon laat stijgen?

Wat is helium eigenlijk?

Om te beginnen een beetje scheikunde - Helium is een chemisch element, namelijk een edelgas, dat ook te vinden is in het periodiek systeem der elementen met het symbool “He”. Na waterstof is het het meest voorkomende element in het universum. Het is lichter dan lucht en kan daarom - belangrijk voor onze geliefde ballonnen - tot aan het plafond vliegen. Het gas heeft geen kleur, geen geur, geen smaak en is - heel belangrijk voor onze gezondheid - niet giftig. Het is ook niet geclassificeerd als een gevaarlijk gas in de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS).

Desondanks moeten belangrijke punten in acht worden genomen bij de behandeling van helium: Lees de volgende gevarenwaarschuwingen en veiligheidsmaatregelen zorgvuldig door!

Omgaan met helium: Gevarenwaarschwuingen en Veiligheidsmaatregelen

Opslag

  • Houd de fles uit de buurt van kinderen! Het is geen speelgoed en mag alleen door volwassenen worden gebruikt. Houd het buiten het bereik van kinderen.
  • Bewaar de fles op een droge plaats en bescherm deze tegen direct zonlicht.
  • Zorg ervoor dat de fles altijd goed gesloten is.
  • Manipuleer nooit de fles en/of de opening ervan.
  • Breng lekkende flessen onmiddelijk naar buiten, gooi de inhoud goed weg en zorg voldoende ventilatie.

Gebruik

  • Beschadigde flessen mogen niet worden gebruikt.
  • Gebruik de fles alleen voor het vullen van ballonnen; elk onjuist gebruik is gevaarlijk.
  • Gebruik de fles niet in gesloten ruimtes of kamers. Open het ventiel alleen in grote, open ruimtes.
  • Sluit het ventiel na elk gebruik zorgvuldig.
  • Vul de fles nooit bij. Er kan een explosie plaatsvinden.
  • Blootstelling aan vuur kan de fles laten barsten.

Inleveren

  • Gooi de fles niet in het restafval, maar in de plastic afval of breng hem naar de vuilstort van jouw gemeente.

Gezondheid

  • Adem nooit helium! Het gas kan je stem tijdelijk veranderen als je het inademt ("Mickey Mouse effect"). Dit komt door de hogere geluidssnelheid in vergelijking met lucht; maar het betekent ook dat helium zuurstof verdringt en in hoge concentraties dus kan leiden tot verstikking.

Transport

  • Zorg er altijd voor dat het ventiel van de fles goed gesloten is en voorzien is van een geschikte ventielbescherming.
  • Zorg ervoor dat de fles tijdens het transport niet uitglijdt of omvalt.
  • Transporteer de fles indien mogelijk in een voertuig waarin de laadruimte gescheiden is van de bestuurderscabine; zorg voor voldoende ventilatie.

Welke ballons kan ik met helium vullen?

Ballonnen worden niet zo genoemd omdat ze in de lucht vliegen (ze zouden dat alleen met helium doen), maar omdat ze voornamelijk met lucht gevuld worden. Daarom: Blaas alleen ballonnen op met je mond, tenzij ze duidelijk gemarkeerd zijn met een overeenkomstige notitie, bijvoorbeeld "geschikt voor helium". Let er daarom bij de aankoop van een ballon op als je deze wilt vullen met helium. En hou er rekening mee dat de term "ballon" vaak gebruikt wordt als generieke term voor verschillende soorten ballonnen:

Folieballonnen

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn folieballonnen gemaakt van folie. Hoewel ze ook met lucht kunnen worden gevuld, zijn ze in principe bedoeld om met helium te worden gevuld. De folie dient om het helium zo lang mogelijk binnen te houden: Door de atoomstructuur kan helium gemakkelijk uit de ballon ontsnappen; de metalen laag van de folieballonnen voorkomt dit en laat het langer zweven. Direct zonlicht moet echter worden vermeden: Het gas warmt op, zet uit en zorgt ervoor dat de ballon barst. Het materiaal van de folieballon is niet rekbaar.

Latexballonnen

Ook hier komt de naam van het materiaal. Ze worden ook wel rubberen ballonnen genoemd vanwege de rubberachtige consistentie van latex - natuurlijk gemaakt van rubber of kunstmatig geproduceerd. Ze kunnen zowel met lucht als met helium gevuld worden. Voor helium geldt echter dat de latexballonnen een diameter van minstens 25 cm moeten hebben en dat ze ook een goede latexkwaliteit moeten hebben. In discountwinkels kun je vaak goedkope latexballonnen vinden, maar ze zijn minder goed in hun chemische samenstelling; blaas ze alsjeblieft alleen op met een pomp - dit wordt vaak ook aangegeven als een aanwijzing. In tegenstelling tot folieballonnen zijn latexballonnen rekbaar, maar dit betekent ook dat de structuur van de latex relatief poreus is en het gas sneller kan ontsnappen.

Deze oppervlaktedeling kan nu verder worden uitgebreid - in figuurballonnen, reuzenballonnen, hartvormige ballonnen & co. - bestaande uit folie of latex en allemaal met verschillende heliumgeschiktheid. Dus nogmaals, let op: Als je een ballon koopt, zorg er dan voor dat deze zeker geschikt is om met helium te vullen.

Hoeveel helium voor hoeveel ballonnen?

Nu je meer weet over helium, de nodige voorzorgen en de verschillende ballonnen, ontstaat natuurlijk de vraag: Hoeveel helium moet er in mijn ballon zitten? Voor deze vraag hebben wij vooraf een overzicht gemaakt. Het is slechts een indicatie; er kunnen natuurlijk afwijkingen zijn bij het gebruik van helium. In principe hangt de hoeveelheid helium af van het materiaal van de ballon, de vorm ervan en de fabrikant. De volgende waarden hebben betrekking op een ronde ballon van latex.

Ronde latexballonnen

Ballondiameter

in centimeters (cm)

Hoeveelheid ballongas

in liters (l)

25

9

28

13

30

16

33

22

35

26

40

36

45

48

50

66

60

120

75

230

80

280

100

550

 

Hoe komt het helium in mijn ballon?

De laatste stap: vul het helium in de ballon! We hebben een korte stap-voor-stap handleiding voor je gemaakt om je ballon snel en vooral veilig met helium te vullen. Let altijd op de gevarenwaarschuwingen en veiligheidsmaatregelen die je boven aan het artikel vindt!

Video: Ballonnen vullen met helium

Video: Het vullen van de folieballon met helium

Video: Het vullen van de Airwalker met helium

 

Een hulp bij het vullen met helium is ook een vulventiel waarmee je ongeveer 40% helium kunt besparen.

En nog een belangrijk advies: controleer altijd alle gebruiksaanwijzingen, zoals die voor het helium, de ballon of de Fixsluiting! De producten verschillen van fabrikant tot fabrikant en verschillen daarom ook in de toepassing - dus speel het altijd veilig.

Tip: Als je een lintje aan een folieballon vastbindt, zorg er dan voor dat je het ventiel er niet mee vastbindt. De meeste ballonnen hebben een stippellijn waar je een lint omheen kunt trekken. Het ventiel is in principe een "eenrichtingsventiel", d.w.z. lucht of helium gaat wel naar binnen, maar niet naar buiten. Dus als je het ventiel vrijlaat kun je het op dit punt bijvullen voor als je ballon langzaam helium verliest. Je kunt hier ook lucht voor gebruiken! Neem gewoon een pomp met een naald (bijvoorbeeld een ball pomp), duw de naald voorzichtig in het ventiel en blaas je ballon op. Dan zal het weer vliegen, mits er nog genoeg helium in zit.

Hoe lang blijft mijn ballon zweven met helium?

Hoe lang een met helium gevulde ballon precies blijft zweven, hangt vooral af van het materiaal. Als vuistregel geldt dat folieballonnen meestal enkele dagen blijven zweven (7 - 14 dagen). Om de zweeftijd van je folieballon te verlengen, kun je hem na een paar dagen met lucht "bijvullen" met behulp van een rietje.

Latexballonnen daarentegen hebben een veel kortere zweeftijd (3 - 5 uur). Daarom moeten latexballonnen altijd op de dag van het feest worden gevuld, terwijl folieballonnen zonder problemen de dag ervoor kunnen worden klaargemaakt. Maar zelfs met latexballonnen kan je de zweeftijd verlengen met behulp van speciale Hi Float Gel.

Waarop moet ik letten bij het oplaten van ballonnen?

Vaak zien we foto's van ballonnen die in grote aantallen naar de hemel stijgen of op de gekste plaatsen opstijgen. Maar wat er ook mooi uitziet, het is niet altijd legaal, want..: ...ballonnen kunnen niet zomaar losgelaten worden. Omdat ze in het ergste geval zelfs het luchtverkeer kunnen hinderen, leggen we je uit wat mag, wat niet mag en wat je in gedachten moet houden als het gaat om het laten vliegen van ballonnen.

Ballonnen oplaten kan erg duur worden! Steeds weer zien we foto's van mooie bruiloften. Gasten schrijven hun favoriete felicitaties op een kaart en hangen ze aan een ballon. Na een startsignaal laat iedereen zijn met helium gevulde ballonnen tegelijkertijd los. Een emotioneel liedje, gekozen door het bruidspaar, loopt op de achtergrond. Iedereen kijkt naar de hemel waar de ballonnen worden losgelaten. Nauwelijks een oog blijft droog, zo ongelooflijk mooi om naar te kijken.

En plotseling belt de politie. Muziek uit. Emoties uit. Betalen maar - het gaat kosten! Want wat velen niet weten: In veel gevallen is voor het laten stijgen van ballonnen een vergunning nodig.

Ballonnen oplaten zonder vergunning

Vliegende heliumballonnen kunnen ook mogelijk zijn zonder vergunning, aangezien helium een niet-ontvlambaar gas is. Volgens onze informatie (let op: wij garanderen dit niet) dien je rekening te houden met de volgende punten, zodat het mogelijk blijft om zonder vergunning heliumballonnen te laten vliegen:

  • Je mag nooit meer dan 1000 ballonnen laten vliegen!
  • De ballonnen die je loslaat mogen geen harde voorwerpen bevatten.
  • De ballonnen mogen niet gebundeld vliegen!
  • Laat nooit ballonnen vliegen in de buurt van vliegvelden. In vakjargon wordt dit "beschermd luchtruim" genoemd. Deze controlezone bestaat op commerciële en regionale luchthavens, maar ook op militaire vliegvelden!

Ballonnen oplaten met vergunning

Als je nu één of meer van de 4 punten niet kunt behouden vanwege je locatie, het aantal gasten of andere redenen, dan is er toch een oplossing! Je kunt een vergunning krijgen voor het oplaten van ballonnen.

Let op bij hemel lantaarns!

Voor de volledigheid geven wij je graag nog een tip: Het laten opstijgen van wensballonnen die met open vuur opstijgen is over het algemeen verboden! Volgens wetsartikel 429 is dit niet toegestaan in Nederland. Je kunt echter wel een ballon oplaten met een brander die op de grond blijft, let daarbij op veiligheidsvoorschriften van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Wie zich er niet aan houdt, zal een boete van enkele duizenden euro's moeten betalen. In het ergste geval wordt men beschuldigd van nalatige brandstichting! Skylantaarns, Kong Ming lantaarns en wenslantaarns zijn ook verboden.

Ondanks het vederlichte gewicht is het niet altijd eenvoudig om een ballon te laten stijgen. Vooral als je een groter evenement met ballonnen plant, moet je je op tijd informeren over de wettelijke voorschriften om boetes en gevaar voor het vliegverkeer te voorkomen. Alle informatie hier is met zorg onderzocht, maar vormt in geen geval een wettelijke basis.

Tijd om op te stijgen!

Je weet nu wat helium is - check!

Je weet nu waar je op moet letten bij het omgaan met helium - check!

Je weet nu waar je op moet letten bij het kiezen van je ballonnen - check!

En je weet nu hoeveel helium er in je ballon moet komen - check!

Het is de hoogste tijd om je ballonnen op reis te sturen - en met jouw kennis gaan ze er zeker naartoe!

Laatst bekeken
Rechnung